Professionals

Hulp bij eerste psychose

VIP Amsterdam biedt zo snel mogelijk hulp bij eerste psychose.

VIP Amsterdam (Vroege Interventie Psychose) onderdeel van Mentrum, draagt zorg voor alle jongvolwassenen met een eerste psychose in Amsterdam. De VIP- teams werken volgens de ACT-methodiek en bieden geïntegreerde behandeling en begeleiding op psychiatrisch, sociaal, medisch, financieel en maatschappelijk vlak. De teams werken vraag gestuurd, en sluiten zo goed mogelijk aan bij de wensen en behoeften van de cliënt.

Inclusie-criteria

Het VIP behandelt alle jongvolwassenen in Amsterdam die een eerste psychose doormaken of hebben doorgemaakt. Bij verwijzing naar het VIP worden onderstaande criteria gehanteerd:

 • het betreft een eerste psychose
 • woonachtig te Amsterdam
 • een IQ boven de 80 (premorbide)
 • behandeld is korter dan 6 maanden voor de aanmelding (behandeling = bemoeizorg en/of anti-psychotica langer dan 6 weken) 
 • jonger dan 35 jaar (late onset bespreekbaar)

Voor casuïstiek overleg kunt u contact opnemen met de aanmeldfunctionarissen van de VIP teams.

Voorbeeld casuïstiek VIP Amsterdam

Doelen van het VIP Amsterdam

 • Het tegengaan van psychotische symptomen
  Om psychotische symptomen te behandelen zal meestal medicatie worden voorgeschreven. Vaak gaat er enige tijd overheen voor die medicatie goed ‘aanslaat’. De belangrijkste vraag is: welk medicijn het beste helpt met de minste bijwerkingen?
 • Het normaliseren van het dagelijks leven
  Het dagelijks leven van iemand met een psychose is soms niet wat het moet zijn. Het kan anders zijn gelopen dan je verwacht had. Hulp bij het dagelijks leven kan gaan over wonen, opleiding, werk, sociale contacten, financiële zaken, enz.
 • Het voorkomen van terugval of crisis
  Na een psychose wil men verder met het leven en niet niet nog een keer psychotisch worden. Om het leven weer op te kunnen pakken, is het goed te weten wat men kan doen om een terugval te voorkomen. Er zijn altijd bepaalde signalen die aangeven dat het minder gaat. Het VIP brengt in kaart hoe cliënten daar het best mee om kunnen gaan.

Meer achtergrondinformatie over het VIP Amsterdam

Werkwijze VIP Amsterdam

Het VIP-team geeft intensieve begeleiding, wat betekent dat de cliënt gemiddeld één keer per week contact heeft met een VIP-medewerker. Dit gaat in overleg, maar het is ook mogelijk dat het VIP-team hierin het initiatief neemt. De cliënt heeft contact met iedereen van het VIP-team, zodat hij/zij van iedereens kwaliteiten kan profiteren. Elk team bestaat uit verschillende specialisme: psychiater, arts, jobcoach, maatschappelijk werker, sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV), verpleegkundige en een ervaringsdeskundige.

Locatiegegevens

Mentrum VIP

Button-Zorgkaartnederland

Sitemap

Mentrum

Centrale aanmelding Arkin
E aanmelden@arkin.nl
T 020 590 55 55