Laatste nieuws

Meer nieuws

Expositie Mental Superpowers bij Mentrum door kunstenaar Jan Hoek

Vincent van Gogh, Lady GaGa, Diane Arbus, Kurt Cobain – de lijst beroemde kunstenaars met een psychische aandoening is lang. Veel worden tegelijkertijd briljant genoemd, maar hoe wordt bepaald wie het label ‘briljant’ krijgt en wie het label ‘gek’?

Met die vraag hield Jan Hoek zich drie maanden bezig terwijl hij op uitnodiging van Stichting Beautiful Distress op de psychiatrische afdeling van Kings County Hospital in New York verbleef. Samen met ‘patiënten’ en artsen, bijzondere mensen en andere kunstenaars die hij in New York ontmoette heeft Hoek de vraag onderzocht door hem te herfomuleren: is het (on)mogelijk een andere geestelijke gesteldheid als Superpower te zien?

Het resultaat is een (deels fotografische) comic waarin Hoek en de ‘mentally diverse’-bijdragers hun interpretatie van Mental Superpowers tonen.

Rondleiding door de wereld van de psychiatrie

De expositie is te zien op de Eerste Constantijn Huygensstraat 38. Je kunt ook meedoen aan de tour. De rondleiders (medewerkers en/of ex-cliënten van Mentrum) laten de kliniek van Mentrum zien, en de tentoonstelling. Vanuit hun eigen ervaring reflecteren ze op het tentoongestelde werk.

Hoek werkt bovendien samen met cliënten en activiteitenbegeleiders van Mentrum. Creatieve middelen, zoals muziek, passen bij de psychiatrie. Veel van de cliënten van de kliniek Ernstige Psychiatrische Aandoeningen zijn expressief en sensitief. Kunst maakt dan ook onderdeel uit van de behandeling.

De kliniek van Mentrum staat middenin de stad. Op deze rondleiding kun je zien dat cliënten een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de stad. Buurtbewoners, naasten en andere geïnteresseerden zijn dan ook van harte welkom.

Aanmelden

De tours vinden plaats van 20 september tot 20 november, elke maandag, woensdag en vrijdag om half vier.

Button-Zorgkaartnederland

Sitemap

Mentrum

Centrale aanmelding Arkin
E aanmelden@arkin.nl
T 020 590 55 55